Procesul de angajare: discriminarea pe bază de graviditate este interzisă
4 martie 2024INSOLVENTA ELEFANT ONLINE S.A. – Ghid practic pentru creditori
9 martie 2024
Conform art. 16 alin. 1 C . proc. pen., acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.
Aceste cauzele care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale prevăzute de art. 16 C . proc. pen. pot fi împărțite în două categorii: cauze care lipsesc acțiunea penală de temei și cauze care lipsesc acțiunea penală de obiect. Cazurile de la literele a)-d) intră în prima categorie, în timp ce cele de la literele e)-j )intră în a doua categorie.
Atunci când într-o cauză sunt incidente mai multe cauze care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale conform art. 16 C . proc. pen., soluția de clasare sau de achitare se va dispune numai pentru un singur temei, în ordine cronologică. Aceasta înseamnă că se va lua în considerare ordinea în care sunt enumerate de articolul 16, nu succesiunea în timp a constatărilor impedimentelor de către organele de urmărire penală.
În concluzie, în cazul evenimentelor care au avut loc la Școala Nicolae Titulescu din București în anul 2022, organele de cercetare penală nu au constatat că ar fi incidente impedimentele prevăzute la literele a)-c) ale art. 16 C . proc. pen. ci, au constatat că fapta a fost săvârșită în condițiile unei cauze de neimputabilitate (minoritatea), astfel încât au dispus clasarea conform literei d) a aceluiași articol.
Astfel, în situația prezentată, s-a constatat că a fost săvârșită o faptă prevăzută de legea penală (viol), dar suspectul la momentul săvârșirii faptelor nu avea vârsta de 14 ani, fiind astfel imposibil să fie tras la răspundere penală potrivit art. 113 alin. 1 C . pen. – minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
În ceea ce privește minoritatea, aceasta reprezintă o cauză de neimputabilitate, potrivit art. 27 C . pen. și este prevăzută la art. 16 alin. 1 lit. d ) C. proc. pen., drept cauză care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale.
Aceasta înseamnă că minorii nu sunt subiecți activi ai dreptului penal; faptele pe care le-au săvârșit, deși prevăzute de legea penală, nu sunt considerate infracțiuni pentru ei deoarece minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani beneficiază de o prezumție absolută de incapacitate penală. Nu este posibil, prin urmare, să se elimine această prezumție prin probe contrare, chiar dacă minorul ar prezenta o maturitate remarcabilă în raport cu vârsta sa.
Dacă ai considerat acest articol util, te încurajez să îl distribui pe Facebook sau să îl trimiți unui prieten. Mulțumesc pentru sprijinul tău în împărtășirea acestor informații importante!
Cu speranța într-un viitor mai bun pentru copiii noștri,
AvocatulTau – Adriana Teodorescu